De weg op

De weg op

Je wilt graag aan de slag als vrachtwagenchauffeur, maar waar moet je in een wereld vol transportbedrijven je zoektocht gaan beginnen? Want welk bedrijf past bij jou en welk bedrijf niet? Bij Reining begrijpen we dat het soms lastig is om zo’n belangrijke keuze te maken. Daarom willen we ons bedrijf graag aan jou voorstellen. Zodat je een beter beeld krijgt van onze organisatie, collega’s en wat we allemaal te bieden hebben. En wie kunnen dat beter dan onze Reining chauffeurs? Deze keer Jan Meems, vrachtwagenchauffeur in hart en nieren. 

Vertel eens Jan, wanneer kwam jij tot de conclusie dat je een carrière als vrachtwagenchauffeur wilde beginnen?
Al vrij snel kwam ik erachter dat ik vrachtwagenchauffeur wilde worden. Dat kwam voornamelijk door mijn vader, die zelf ook met de grootste wagens de weg op ging. Als kleine jongen ben ik ook vaak mee gereden. Mijn loopbaan ben ik begonnen als kok. Maar snel ontdekte ik dat werken binnen vier muren niet voor mij was weggelegd. Toen ik ook eenmaal mijn rijbewijs had, was de overstap naar het chauffeursvak niet meer zo lastig. Ik begon op de kleinere auto’s en stapte later over op de grotere vrachtwagens. Ik werk sinds 2004 bij Reining en ik doe het werk nog altijd met plezier. 

Wat was toendertijd voor jou de doorslaggevende factor om een loopbaan bij Reining te beginnen?
Vijfentwintig jaar geleden was ik werkzaam bij een bedrijf dat opdrachten uitvoerde voor Reining. Toen mijn toenmalige  baas besloot om met het bedrijf te stoppen, kon ik vrijwel direct aan de slag als werknemer bij Reining. Dat was een periode waarin er weinig werk was, dus je was blij dat je aan de slag kon gaan. Nu is er genoeg werk, misschien zelfs wel te veel. Reining is een mooi bedrijf, zaken zijn er goed geregeld. 

Met plezier werk je al vierentwintig jaar bij Reining. Wat maakt het zo’n aantrekkelijke werkgever?
Zoals ik al aangaf, het is er goed geregeld. Ook vind ik mijn werkzaamheden erg leuk. Ik ben namelijk niet alleen werkzaam als chauffeur, daarnaast ben ik ook mentor. Ik ga kijken bij nieuwe klanten om te zorgen dat het laden en lossen netjes wordt gedaan. Eigenlijk kijk ik hoe het reilt en zeilt. Daarnaast beschik ik over meerdere diploma’s, waardoor ik ook met vrachtwagens van 25 meter  (LZV’s) kan rijden en zo nu en dan de heftruck bestuur. Er zijn ook chauffeurs die dagelijks hetzelfde werk uitvoeren. Ze krijgen de kans om zich te specialiseren, maar die grijpen ze niet. Juist omdat ik veel taken heb, vind ik het werken bij Reining leuk. Zeker in de winter is werken op de heftruck heel koud, maar Reining zorgt voor goede winterkleding zoals een overall en een jas. Is er iets aan de wagen stuk? Dan wordt dat direct gemaakt. Heb je te maken met persoonlijke omstandigheden? Dan zorgt Reining dat je iedere avond op tijd naar huis kunt gaan. Het is een zeer sociale werkgever.

Geen enkel bedrijf is perfect. Geldt dat ook voor Reining?
Dat helaas wel. Reining is best een groot bedrijf en daardoor is het voor de chauffeurs som lastig om te merken of er waardering is voor het werk dat ze doen.
Ik denk dat dat onmisbaar binnen een organisatie. Persoonlijk kan ik mijzelf goed redden. Ik rijd ook extra ritten, zonder dat daar naar gevraagd wordt. Maar zo nu en dan is het wel fijn om even te horen ‘Goed gedaan! Wat fijn dat je uit jezelf bent gegaan.’ Ik wil gewoon werken en niet drie uur lang stil hoeven staan. Corona heeft ook een beetje roet in het eten gegooid. Onderling hebben we minder contact met elkaar en je komt nog amper op kantoor. Het is belangrijk om juist dan met elkaar rond de tafel te gaan zitten. Daar ben ik het aanspreekpunt voor de chauffeurs. We schrijven bijzonderheden op en zorgen dat we daar mee aan de slag gaan. Gelukkig is die mogelijkheid er en er wordt ook echt naar ons geluisterd.

Er zijn in het verleden veel buitenlandse chauffeurs aangenomen en weinig Nederlanders. Wat was jouw reactie daarop?
Ik vind dat erg jammer. We spreken dan wel over een behoorlijk aantal jaar geleden, waarin het een andere tijd was en  de concurrentie van bedrijven uit het buitenland enorm. Op dit moment hebben we te maken met een tekort aan Nederlandse chauffeurs en daarom komen er meer internationals op het bedrijf af. Maar zonder Nederlandse chauffeurs kunnen we niet draaien. Dat komt omdat sommige bedrijven voor sommige klussen  alleen Nederlands personeel nodig hebben. De taalbarrière kan voor sommige klanten soms lastig zijn. In 2009 werkten er tussen de 60 en 70 Nederlandse chauffeurs bij Reining, dat zijn er nu nog maar twintig. Ieder transport bedrijf is op zoek naar personeel. Je moet er zelf iets aan doen om ervoor te zorgen dat je er tussenuit springt als onderneming.

Hoe groot is de noodzaak voor Reining om meer Nederlandse chauffeurs aan te nemen?
Groot! Eerder gaf ik aan dat bepaalde klanten de voorkeur geven aan Nederlandse chauffeurs. Dat is een van de redenen. Daarnaast hebben we ook nog eens te maken met vergrijzing. Binnen nu en twee jaar gaan er veel chauffeurs uitvallen. 

Welke stappen onderneemt het bedrijf om het imago een boost te geven? En hoe ervaren jij en je Nederlandse collega’s dit?
Net over de grens bij Venlo is er een nieuwe standplaats aangelegd waar chauffeurs in het weekend gebruik kunnen maken van kookgelegenheden, wasmachines en douches.   Reining heeft nu op diverse plekken in Nederland en Duitsland zulke locaties voor onze internationale chauffeurs. Van een imago boost merk ik niet zo veel. Er staat op dit moment een vacature op de website, maar daar houdt het dan ook bij op. Bij toeval moet je erachter komen. En we hebben de vacature video. Dat vind ik persoonlijk wel heel leuk. Het laat zien wat je voor werk gaat doen, hoe het bij Reining geregeld is. Maar een boost zou zeker prettig zijn. Ik denk dat we op dit moment een stukje aantrekkingskracht missen en dat is jammer, want mensen vergeten vaak dat Reining een zeer prettige werkgever is. 

Nu heeft Reining vanuit vele landen chauffeurs. ook weer Nederland, maar nog niet alle Nederlandse chauffeurs zijn overtuigd. Hoe kunnen we hen overtuigen en wat zou jij tegen hen willen zeggen?
Ben je flexibel ingesteld en houd je van aanpakken? Twijfel dan niet langer en kom bij ons werken! Reining is een sociale, prettige en gezellige werkgever. Kom dat zelf ontdekken.

Ben je na het verhaal van Jan benieuwd hoe het is om bij Reining te werken? Solliciteer dan snel en eenvoudig door onderstaand contactformulier in te vullen. Of stuur een motivatiebrief en C.V. naar jobs@reining.eu

Geïnteresseerd om bij Reining te werken? Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. --