Het Reining avontuur

Het Reining avontuur

Een carrière hebben als vrachtwagenchauffeur betekent veel meer dan alleen het besturen van een veertig ton massieve wagen. Het betekent dat je weet hoe je kunt integreren in een team, binnen een bedrijf, op welke manier je je werk het beste kunt verrichten en voor al het harde werken een passende vergoeding ontvangt. Petrica Rachita is vrachtwagenchauffeur bij Reining. Als geboren Roemeen begon hij vijf jaar geleden zijn avontuur bij dit transportbedrijf. 

De sollicitatieprocedure – van A tot Z
De stappen van het vinden van de vacature tot het daadwerkelijk aan de slag gaan zijn vrij klein. Binnen een periode van slechts 48 uur kan je al achter het stuur zitten. En zo ook Petrica. “Vijf jaar geleden viel mijn blik op een advertentie die ik op Social Media tegenkwam. Dit gebeurde via OLX.ro, een lokale website in Roemenië die reclame maakt voor verschillende banen. Een beetje te vergelijken met EBay of Marktplaats. Zonder er te veel bij stil te staan heb ik direct gesolliciteerd.” De procedure gaat verder via Skype. Om natuurlijk het een en ander door te spreken, is een kennismakingvooraf zeer belangrijk. Niet veel later vertrok Petrica per vliegtuig naar Duitsland. Na ruim zeven dagen reed Petrica met de Reining vrachtwagens in de richting van Frankrijk, België en Nederland. Dat gaat allemaal vrij snel, maar voorafgaand zijn er ook nog testdagen voor de chauffeurs. Mede om de kwaliteit te waarborgen. Daarnaast biedt Reining ook nog eigen opleidingen aan, zodat de chauffeur door kan groeien. “Dit markeerde het begin van mijn carrière als professioneel, internationaal chauffeur.” In het verleden reed Petrica al voor de Deutsche Post, maar dit ging echter om een kleiner gebied. Binnen een onstabiele economie koos Petrica ervoor om, naast zijn baan als journalist, te gaan werken als vrachtwagenchauffeur. “Twintig jaar geleden ben ik aan de slag gegaan in de journalistieke wereld. Iets wat ik altijd met veel plezier doe en waar ik nog steeds mee in aanraking kom.” Petrica heeft goede en slechte tijden gekend en dus ook met betrekking tot zijn werk. Het gaat nooit helemaal perfect bij bedrijven, zo ook bij Reining. Flexibiliteit is zeer belangrijk in sommige situaties, is de les die Petrica met ons deelt. En gelukkig is Reining een zeer flexibel bedrijf, waar de werknemers die kernwaarde overnemen. Reining staat open voor veranderingen en verbeteringen. “Ik zie het als een stabiel evenwicht dat naar beide kanten moeten leunen.”

Het eerste contact
Op het moment dat Petrica het vliegtuig uitstapte, werd hij opgehaald door een Reining collega die als zijn mentor zou optreden. Vanaf het vliegveld reist het gezelschap af naar de accommodatie waar Petrica zou verblijven zodat het leven als vrachtwagenchauffeur officieel van start zou gaan. “Al mijn collega’s leken mij direct vriendelijk en erg behulpzaam. Er werd mij zoveel mogelijk uitgelegd over het werk om mij op mijn gemak te stellen.” Toendertijd reed Reining nog met Euro 5-vrachtwagens, maar het wagenpark is sinds die tijd verder vernieuwd . Zowel vroeger als nu heeft de Reining chauffeur op verschillende plekken toegang tot de accommodaties. Dit is voornamelijk bedoeld voor chauffeurs die langere tijd van huis zijn en 45 weekendrust moeten maken. Een lange tijd weg zijn van huis kan af en toe een uitdaging zijn. Bij Reining ben je een familie die er met elkaar het beste van probeert te maken, zeker als je zo lang van huis weg bent. “In de afgelopen vijf jaar die ik bij Reining heb doorgebracht, heb ik ontdekt dat het zowel makkelijk als moeilijk is om samen te leven met mensen met verschillende achtergronden. Negen van de tien keer toont iedereen vriendelijkheid naar elkaar”, vertelt Petrica. In de weekeinden kunnen chauffeurs ontspannen op een van de verschillende Reining-accommodaties. Hier kunnen ze bijslapen, douchen, een was draaien en tijd doorbrengen met hun internationale collega’s. “Hier kunnen we verschillende kookrecepten met elkaar uitwisselen en ik praat graag met mijn collega’s over tradities uit onze verschillende landen als Hongarije, Roemenië, Servië of Litouwen”, aldus Petrica.

Het werk en baanmogelijkheden
Werken bij Reining biedt een baan waar je veel vaste routes rijdt, soms voor lange en soms voor korte afstanden. Het voordeel: het werk biedt veel pauzes. Hierdoor is het mogelijk om landen te bezoeken en te ontdekken waar jij als persoon geïnteresseerd in bent. “Met behulp van mijn vouwfiets en af en toe mijn e-scooter, die ik altijd in mijn cabine heb staan, kreeg ik de mogelijkheid om een aantal mooi plaatsen te bezoeken. Vol met geschiedenis of prachtige landschappen. Van Marseille tot Groningen.” Petrica heeft door zijn baan bij Reining veel van Europa kunnen zien, maar legt wel uit dat je niet kunt verwachten dat je dagelijks als toerist op pad kunt gaan. Er zijn namelijk ook momenten waarop je als chauffeur een werkdag hebt  van 15 diensturen. Dit is relatief zeldzaam, maar die dagen komen wel voor. Je leert hierdoor wel van de speciale momenten te genieten. 

Werken bij Reining
“Gezien de huidige vrachtwagenchauffeur-crisis is Reining geen slechtte werkgever”, legt Petrica uit. Het salaris van Reining ligt gemiddeld tot hoog, de werktijden kunnen zo nu en dan veeleisend zijn, maar laat ook veel flexibiliteit toe. Dankzij de verschillende bases kun je als chauffeur tot rust komen, koken, schoonmaken en je kleding wassen. De vrachtwagens zijn degelijk uitgevoerd en voor een reparatie hoef je als chauffeur zijnde nooit zelf op te draaien. Voor Petrica is het van groot belang dat de communicatie met de coördinatoren soepel verloopt. “Ik wil mijn werk goed uit kunnen voeren, zoals het hoort. Uiteindelijk is dat hetgeen waar ik mijn brood mee verdien.”

Of Petrica opnieuw voor Reining zou kiezen? Dat zeker. Reining is een bedrijf dat zich hard maakt om op zijn minst dingen ten goede te veranderen. “Tijdens mijn loopbaan bij Reining heb ik veel nieuwe dingen geleerd, veel nieuwe dingen meegemaakt.” Voor Petrica ligt de uitdaging in het besturen van een vrachtwagen met een achterop gemonteerde vorkheftruck, maar ook in het ontdekken van nieuwe wegen. Werken bij Reining is in ieder geval niet saai, je zit nooit stil. Petrica is nu ook zelf mentor geworden voor beginnende chauffeurs, dat hij met enorm veel plezier doet. “Er bloeien mooie vriendschappen op. Wie wil dat nou niet?”

Wil jij na het lezen van dit artikel ook graag zelf aan de slag als vrachtwagenchauffeur bij Reining? Vul dan onderstaand contactformulier in of stuur een mail naar jobs@reining.eu met jouw C.V. en motivatiebrief.

Geïnteresseerd om bij Reining te werken? Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. --