Het afwisselende en veelzijdige werk van een CSR medewerker

Het afwisselende en veelzijdige werk van een CSR medewerker

Bij Reining werken natuurlijk niet alleen maar chauffeurs. Logisch, want een chauffeur kan veel, maar niet alles. Daarom zorgen onze planners voor de juiste routes, vullen de loodsmedewerkers de wagens, maken onze accountmanagers afspraken met de klanten en zorgen onze CSR-medewerkers dat deze afspraken worden uitgevoerd en zijn het operationele aanspreekpunt voor de klant. Zij zijn de spil tussen de klant en de collega’s bij Reining. Wat dat allemaal precies inhoudt, vragen we aan Arjan Harms. Arjan is zelf CSR medewerker geweest en nu doorgegroeid tot accountmanager.

Arjan, je werkt inmiddels al 15 jaar bij Reining. Ben je al die tijd CSR-medewerker?
Nee, dat niet. Ik ben begonnen als CSR-medewerker en heb dat zo’n negen à tien jaar gedaan voor verschillende regio’s. Daarna ben ik ook teamleider geweest en nu werk ik als accountmanager. In die rol ben ik op commercieel gebied verantwoordelijk voor verschillende grote klanten. 

Een CSR-medewerker is toch ook verantwoordelijk voor de klanten? Wat is dan precies het verschil tussen een CSR-medewerker en accountmanager?
Een CSR-medewerker is de schakel tussen de operationele afdeling en de klant. De CSR-medewerker is in de dagelijkse werkzaamheden het aanspreekpunt voor de klant. Als een klant een nieuwe order aanvraag heeft, komt dat binnen bij de CSR-medewerker. Maar het kan ook zijn dat de klant vragen heeft over de aankomsttijden van de wagens of als er bepaalde problemen zijn, dat de CSR-medewerker dat dan regelt. En vervolgens zorgt de medewerker er weer voor dat het intern binnen Reining wordt doorgezet. Naar bijvoorbeeld de planning, de order entry afdeling of degene lost het zelf al meteen op.

Een diverse baan dus?
Zeker weten. Je ziet vaak in vacatures staan dat een functie heel divers is, maar voor een CSR-medewerker is echt geen dag hetzelfde. En dat moet je dus ook echt leuk vinden. Soms heb je slecht nieuws voor de klant, omdat er bijvoorbeeld ergens iets fout is gegaan. Dan probeer je dat natuurlijk eerst op te lossen, maar als dat niet lukt, moet je het slechte nieuws brengen. En meteen met een andere oplossing komen. Gelukkig werk je in een goed team, zodat je ook weer niet alles alleen hoeft te doen.

Hoe ziet dat team er precies uit?
We hebben bij Reining verschillende regio’s. En binnen een bepaalde regio gaat een CSR-medewerker aan de slag. Altijd met een buddy, zodat je samen alle taken kan verdelen, uit kan voeren en nooit in de problemen komt met bijvoorbeeld vakanties. Daarnaast zijn niet alle taken van iedere CSR-medewerker hetzelfde. De een doet meer het klantcontact en de ander houdt zich meer bezig met Order Entry. Dus zo kun je altijd een kant op die beter bij jou past.

Naast je directe CSR-collega heb je dan nog CSR’ers voor andere regio’s, en voor iedere regio order planners, follow-up planners en order entry-medewerkers. 

Gezellig. En waar moet de ideale CSR-medewerker aan voldoen?
Je moet houden van de hectiek. Het leuk vinden dat je begint aan een dag en het allemaal heel anders kan lopen. Je moet communicatief sterk zijn. Want voor de klant ben jij het verlengstuk binnen Reining. Jij moet voor de klant opkomen en zorgen dat alles lukt. Wat natuurlijk niet altijd kan, maar daar weet je wel een weg in te vinden. Je moet commercieel inzicht hebben. Alles is een uitdaging en voor alle uitdagingen heb jij een oplossing. Die zowel voor de klant als voor Reining goed zijn. En je moet goed zijn met talen. Voornamelijk Duits en/of Engels. Dat moet je wel echt vloeiend kunnen spreken.

En is dit net als voor jou de ideale baan om te starten?
Dat kan het wel zijn, ja. Als je net van school komt en je hebt een corporate instelling, dan is dit zeker de ideale baan. Je doet heel veel ervaring op, je bouwt relaties op en je kunt de baan echt zelf invullen. Er is veel vrijheid. Daarom is het ook een heel goede baan voor ervaren krachten. Die kunnen vanaf dag 1 het verschil maken en al hun ervaring inzetten om iets moois op te bouwen. Dus het is een mooie baan voor iedereen. Jong en oud. Nieuw en ervaren.

Dat klinkt erg goed. Zijn er ook nog minder leuke kanten aan de functie?
Uiteraard, die zijn er altijd. Maar dat verschilt ook heel erg per persoon. Voor mij was dat dus het administratieve stukje. Gelukkig kon ik dat goed afstemmen met mijn buddy. En binnen het operationele proces kan er natuurlijk van alles gebeuren. Dat loopt niet altijd zoals gepland en dan loopt je dag heel anders. Daar moet je wel tegen kunnen. En het eigenlijk als een uitdaging zien. Het belang van de klant wijkt soms af van wat de interne belangen van bijvoorbeeld de planning zijn. Daar moet dan een compromis over worden bereikt en dat is voor een heel groot gedeelte jouw verantwoordelijkheid.

Super! Waar kan ik solliciteren?
Hieronder zie je een contactformulier. Als je die invult, dan nemen de collega’s van recruitment contact met je op. Je kunt ook je C.V. mailen naar jobs@reining.eu of bel met Peter van der Wielen 0598-343333

Bedankt, Arjan!  

Geïnteresseerd om bij Reining te werken? Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.